Katoen stof tot nadenken.

Katoen stof tot nadenken.

“Kiezen tussen twee kwaden”

Polyester of katoen? Als ik deze vraag zou voor leggen roept iedereen anno ’21 KATOEN! Kiezen tussen een synthetisch materiaal of een natuurlijk product lijkt geen lastige keuze. Echter ligt dit iets genuanceerder.

Voor katoen is erg veel water nodig om het überhaupt te kunnen oogsten en later in het stadium waar de kleur aan de stof gegeven wordt. Producten die niet 100% van katoen zijn gemaakt, maar katoen aangevuld met bijvoorbeeld polyester hebben een langere levensduur. Synthetische materialen kunnen vaak goed gerecycled worden. Binnen deze “kwaden” zijn er natuurlijk nog varianten zoals katoen verbouwd zonder pesticiden (bio katoen) en gerecycled polyester. Meer katoen of te wel minder plastic kan leiden tot MEER water “verspilling”.

 

Een voorbeeld uit de praktijk : 

Zo is er om 1 katoenen T-shirt te maken, zo’n 2700 liter water nodig.

Voor een T-shirt van synthetisch materiaal zoals polyester is er mag 10 liter water nodig. 

Leuk om te weten en even bij stil te staan: voor 1 spijkerbroek  is ongeveer 8000 liter water nodig.

Denk goed na als je voor het digitale schap staat en jouw trui, broek of T-shirt uitzoekt.

Ook op gebied van de kleding bedrukken zijn tal van mogelijkheden. Wij van Opdruq, bedrukken kleding in Utrecht. Het liefst bedrukken we kleding met inkt op waterbasis als we de techniek zeefdrukken toepassen. Daarnaast bieden we ook producten aan die Fairtrade zijn en of van biologisch katoen.

Kijk ook een naar diverse mogelijkheden: https://www.opdruq.nl/pages/technieken

 Bron: www.joinforwater.ngo


You may also like Bekijk alles